Warga Osaka Mahu Referendum Mengenai Projek Resort Bersepadu
toto

Warga Osaka Mahu Referendum Mengenai Projek Resort Bersepadu

Sekumpulan rakyat di Osaka mahu suara mereka didengari kerana wilayah itu memohon kepada kerajaan pusat untuk menjadi tuan rumah projek Resort Bersepadu pertama di negara itu. Namun, tidak semua orang bersetuju dengan sekumpulan rakyat yang proaktif menyatakan dengan lantang dan jelas bahawa singapore prize mereka tidak akan menyokong langkah itu dan berusaha untuk memulakan referendum mengenai perkara itu.

Referendum Dikehendaki – Tiada Referendum Berkemungkinan Berlaku
Peluang kejayaan mereka adalah tipis, tetapi bagaimanapun, pemula telah berjaya mengumpul 157,000 tandatangan, yang mencukupi untuk menolak perkara itu dengan Majlis Bandaraya dan pejabat gabenor. Terpulang kepada mereka untuk memenuhi permintaan untuk referendum seluruh wilayah, tetapi tidak mungkin permintaan ini benar-benar berlaku.

Rakyat telah mengancam untuk membantah dan menyekat ketibaan IR jika tuntutan mereka tidak dipenuhi. Sebagai permulaan, semua tandatangan perlu menjalani proses pengesahan yang rapat. Jika mereka melebihi 146,000 tandatangan sah yang diperlukan untuk memulakan proses ini, referendum mungkin diminta daripada gabenor. Hirofumi Yoshimura banyak bergantung pada kejayaan pejabat bersepadu, walaupun Osaka telah mengembangkan sedikit masa dan usaha untuk menyediakan langkah ini.

Dalam pada itu, Osaka telah menangani percubaan yang tidak berjaya untuk melancarkan referendum di tempat pertama yang menunjukkan bahawa rakyat, tidak kira betapa kuatnya perasaan mereka tentang isu itu, tidak akan dapat membuat penolakan dalam rancangan pegawai. Walaupun wilayah dan bandar lain tidak mencapai matlamat asal mereka – dengan Wakayama dan Yokohama tercicir daripada perlumbaan – Osaka telah menunjukkan daya tahan.

Tetapi rakyat berhujah bahawa suara mereka tidak didengari dan kerajaan tempatan bertindak tinggi. Ini akan menjejaskan kredit politik pegawai yang dipilih dalam perlumbaan masa depan. Masalahnya, walaupun pusat peranginan bersepadu telah menjadi topik hangat dalam konteks pandemik global, mereka “terlalu besar” untuk berundur begitu sahaja. Setiap projek dianggarkan menelan belanja antara $10 bilion hingga $12 bilion.

Kos Ekonomi dan Kebimbangan Yang Sangat Nyata
Walau bagaimanapun, tekanan untuk merealisasikan projek itu semakin meningkat. Apabila idea membina pusat peranginan bersepadu dikemukakan, terdapat sokongan sebulat suara untuk perkara itu. Perkara telah mengambil hala tuju yang berbeza sejak itu dengan banyak syarikat yang pada asalnya merancang untuk melabur memilih keluar daripada perlumbaan dan kerajaan tempatan turut melipat tawaran mereka sendiri.

Penduduk Osaka takut pulau buatan manusia berhampiran Teluk Osaka tidak dapat menjadi tuan rumah tempat itu. Beberapa pegawai nampaknya berkongsi ketakutan ini, tetapi bidaan itu setakat ini telah mendapat kelulusan daripada live togel hk semua orang. Rakyat, bagaimanapun, berpendapat bahawa faedah ekonomi yang akan dibawa oleh IR masih tidak sepadan dengan beban kewangan tambahan yang perlu ditanggung oleh penduduk tempatan.

Osaka telah meningkat dua kali ganda dalam percubaannya untuk merayu pelabur dan berkata bahawa pulau buatan manusia Yumeshima yang dipertikaikan akan mempunyai masalah pencairan tanahnya yang disusun oleh kerajaan tempatan. Ini bermakna pembiayaan tambahan perlu memastikan keluaran toto macau bahawa Yumeshima sesuai untuk menjadi tuan rumah resort bersepadu oleh pemaju.

Tetapi di situlah letak epal perselisihan. Penduduk tempatan perlu membayar sekitar JPY79 bilion atau $622 juta untuk menjadikan pulau itu sesuai untuk pusat peranginan bersepadu. Osaka nampaknya berpendapat bahawa ia adalah harga yang patut dibayar.