Jualan Ganja Nevada Sedikit Mencapai Tinggi, Tetapi Masih Kira-kira B Setiap Tahun
toto

Jualan Ganja Nevada Sedikit Mencapai Tinggi, Tetapi Masih Kira-kira $1B Setiap Tahun

Jualan daripada ganja yang sah membawa kira-kira $1B dalam hasil boleh cukai ke Nevada pada tahun fiskal yang lalu, menurut Lembaga Pematuhan Ganja Data Pengeluaran SGP Nevada (CCB), membiayai sekolah awam K-12 negeri sehingga $147 juta.

Lebih daripada $89J daripada anugerah belanjawan ini datang daripada cukai eksais penggunaan dewasa runcit sebanyak 10% – mengikut SB 545, yang diluluskan oleh badan perundangan negeri pada 2019. $64J lagi datang daripada sebahagian daripada cukai borong sebanyak 15% untuk orang dewasa dan perubatan guna. Sumber lain termasuk penalti sivil, sebagai tambahan kepada pelesenan dan yuran lain.

Selain pendidikan, hasil cukai borong membiayai dua periuk tambahan: $5 juta disalurkan kepada kerajaan tempatan dan selebihnya kepada operasi kawal selia, seperti CCB.

Ganja, tumbuhan ganja
Jualan daripada ganja perubatan dan rekreasi yang sah membawa masuk kira-kira $1 bilion hasil tahunan bercukai kepada Nevada, yang membiayai sekolah Togel Sidney awam berjumlah $147 juta pada tahun fiskal yang lalu. (Imej: ukcsc.co.uk)
Berita itu datang sama seperti CCB memproyeksikan suntikan baru hasil cukai tahunan $9.2M daripada yuran dan cukai ke atas lounge penggunaan ganja. Yang pertama di Nevada dijangka dibuka sama ada lewat tahun ini atau awal tahun depan. Sebanyak 45 lesen akan dikeluarkan kepada pemilik dispensari ganja dengan ruang istirahat sosial, serta 20 lesen untuk ruang istirahat kendiri. (Tetingkap permohonan negeri untuk lesen dibuka dari 14-27 Okt.)

Turun Dari Tingginya
Jualan turun kira-kira 4%, menurut CCB, jatuh daripada paras tertinggi $1.003B pada tahun fiskal 2021 kepada $965J pada tahun fiskal 2022 (1 Julai-30 Jun). Kebanyakan negeri mengalami penurunan yang sama, secara meluas dikaitkan dengan harga ganja yang lebih rendah di seluruh negara dan penurunan pendapatan boleh guna kerana inflasi.

“Sepanjang bahagian pertama tahun ini, industri ganja Nevada menyaksikan jualan runcit yang lebih rendah, trend yang konsisten dengan pasaran ganja matang lain di seluruh negara,” kata jurucakap CCB Tina Bohner kepada Nevada Independent . “Walaupun jualan meningkat semasa pandemik COVID-19, perniagaan ganja tidak terlepas daripada kesan inflasi dan kekurangan pendapatan boleh guna, kerana pengguna menyesuaikan tabiat dan keutamaan berbelanja mereka.”

Perniagaan kanabis tempatan mengatakan penurunan jualan ini sangat menjejas Pengeluaran HK pendapatan mereka – terutamanya dalam kombinasi dengan inflasi dan struktur cukai dan yuran yang mereka katakan sudah berlebihan. Pengendali amat kritikal terhadap caj masa dan usaha CCB, yang menelan belanja pemegang lesen $111 sejam untuk tugas kawal selia yang dilakukan oleh kakitangan lembaga. Ini termasuk pemeriksaan mandat, audit dan surat-menyurat.

“Saya fikir jika cukai terlalu tinggi, itu hanya akan menyebabkan harga naik, yang akan membawa kepada pasaran gelap lebih berkembang maju,” Judah Zakalik, pengerusi syarikat ganja Congerium LLC, memberitahu Nevada Independent . “Itu sukar, kerana itulah pesaing yang kita ada sebagai ahli perniagaan yang sah yang sangat sukar untuk bersaing.”